Is de rondemiss in het wielrennen een uiting van seksisme of een onschuldig folkloristisch fenomeen? Na de Grid Girl -de aloude pitspoes- in de Formule 1 en de walk-on-girls bij het darten lijken ook de rondemissen in het wielrennen binnenkort verleden tijd.

Bij de komende Ronde van Vlaanderen staat er geen bloemenmeisje op het podium. De organisator van Belgische voorjaarsklassiekers vindt het fenomeen niet meer van deze tijd. Daarmee volgen ze het voorbeeld van de Tour Down Under in Australië en de Ronde van Spanje. Zelfs de Tour de France lijkt overstag te gaan. Zoniet de organisatoren van Nederlandse wielerkoersen. 

'Ik zou niet weten wie er problemen mee heeft'

Een rondvraag langs Nederlandse organisatoren leert dat die er nog niet over piekeren om de rondemiss af te schaffen. Zowel in grote wedstrijden zoals de Amstel Gold Race als in kleinere prof- en amateurkoersen verandert er voorlopig niets aan de podiumceremonie. "Het is hier geen discussie", zegt de organisatie van de Rabo Dorpenomloop Rucphen, die zondag verreden werd. Ze huren er net als in andere jaren twee dames in via een professioneel modellenbureau. Gelijktijdig werd de Ronde van Drenthe verreden, daar hebben ze voor de dameswedstrijd zelfs een rondemister tegenwoordig. "De dames hoeven niet in badpak, het is geen miss-verkiezing en het draait niet alleen om de schoonheid", stelt koersdirecteur Fenny van Issum. "Ik zou niet weten wie er problemen mee heeft."

Toch blijkt er na enige navraag wel degelijk discussie te zijn onder organisatoren. "Ze moeten daar zelf een keuze in maken", stelt de voorzitter van de Holland Cup, die meerdere wielerwedstrijden organiseert. "De hele MeToo discussie speelt zeker een rol. Maar laten we er alsjeblieft niet een principiël en heftig issue van maken."  Ook bij de Nederlandse wielerbond KNWU staat de toekomst van de rondemiss op de agenda.  Desgevraagd laten ze weten nog geen standpunt te hebben ingenomen, het staat organisatoren vrij te om de podium ceremonie in te richten zoals ze zelf willen.