In wielertermen noemen ze het ‘getelefoneerd’: de komst van Bram Moszkowicz als leider van VNL (Voor Nederland) werd maanden geleden al voorspeld, maar vanochtend was het dan écht zover. 

De presentatie. Het zaaltje in Nieuwspoort loopt moeiteloos vol.

Catechismus

Moszkowicz heeft onder Haagse politici een ‘second opinion’ ingewonnen, en hij gaat het doen: het baanloze leven inruilen voor de politiek. Hij presenteert zich als een nieuw soort politicus, die het huidige politieke systeem “van halverwege de 19de eeuw” wil vernietigen, en zich spiegelt aan, jawel, Pim Fortuyn. Die naam moet natuurlijk vallen. Fortuyn is op rechts onderdeel van de catechismus.

Belastingmoraal

De keuze voor een BN-er als Moszkowicz door VNL is een opportunistische. Er is een lading aan kritiekpunten te verzinnen om hem niet te kiezen als leider van een ‘law and order’-partij als VNL. VNL-oprichter Louis Bontes stapte niet voor niets op als voorzitter. Moszkowicz is geschrapt als advocaat, kwam bekend te staan als ‘maffiamaatje’, en lijkt last te hebben van een losse belastingmoraal.

Geen glamour

Toch maakt hij een kans: Als de kiezers ‘Wilders-moe’ worden. Als mensen een ‘redelijk alternatief’ voor de PVV zoeken. Als kiezers het hem gunnen, en hem wel eens bezig willen zien in de Haagse arena. Hij lijkt het zelfs te willen doen als VNL slechts één of twee zetels haalt. De vraag is of hij dan in de Tweede Kamer zal genieten van de eindeloze stroom vergaderingen, Pechtold of Omtzigt in een debat aan z’n broekspijp, het gebrek aan ondersteuning, de parlementaire pers op z’n nek. Politiek zonder glamour, politiek als corvee.

Geen verwachting

Moszkowicz zegt er niet voor terug te deinzen. Hij begint “zonder verwachting”. En wie weet lacht hij na de eerstkomende verkiezingen iedereen uit. In zijn Maserati. Met Sinatra’s ‘That’s Life’ op tien:

“Each time I find myself, flat on my face

I pick myself up and get back in the race”