Op 19 mei mogen de Iraniërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Deze verkiezingen zijn belangrijk voor de bevolking van Iran, maar ook voor de relatie tussen Iran en het westen. 

De huidige president van Iran heeft voor het eerst sinds de revolutie van 1979 weer contact gehad met de Amerikaanse president en een deal gesloten over nucleaire wapens. Met kleine stapjes wordt de relatie met het westen beter, maar een nieuwe president zou dit weer ongedaan kunnen maken.

Kandidaten: wie zijn het en waar staan ze voor?

Er zijn nog vijf kandidaten in de race voor het presidentschap in Iran. De kandidaten zijn onder te verdelen in twee groepen: de gematigde kandidaten en conservatieve kandidaten. De huidige president Hassan Rohani is de belangrijkste gematigde kandidaat, aan de conservatieve kant maakt Ebrahim Raisi de meeste kans.

Heeft de bevolking wel een keuze?

Uit de 1.636 aanmeldingen zijn zes presidentskandidaten geselecteerd. Deze kandidaten zijn geselecteerd door de Raad van Hoeders. Deze raad bestaat uit Islamgeleerden en juristen. Bij de selectie wordt gelet op de loyaliteit aan het Islamitische systeem en de leiders.

De helft van de Raad van Hoeders, de islamgeleerden, wordt gekozen door de Ayatollah; hoogste geestelijke en rechterlijke leider van Iran. De islamgeleerden en de Ayatollah zijn erg conservatief. Omdat zij de presidentskandidaten selecteren, hebben kandidaten die hervormingsgezind of vrouw zijn bij voorbaat al geen kans.

Hierdoor voelen veel Iraniërs die hervormingsgezind zijn zich niet vertegenwoordigd in de kandidaten waar ze uit kunnen kiezen. Ze hebben het gevoel dat ze niet een echte keuze hebben. Immers, de kandidaten waar zij achter staan, komen überhaupt niet door het selectieproces.

Veel Iraniërs staan daarom sceptisch tegenover de mensenrechtensituatie en vrijheid in Iran. Zolang het onmogelijk is een president te kiezen die verandering wil en meer vrijheid, zal die verandering er ook niet komen.

Meer lezen over de verkiezingen en vrouwenrechten in Iran? Klik hier!

Longread verkiezingen Iran