De stad Tikrit, ten noorden van de hoofdstad Bagdad, is voor driekwart ingenomen door Iraakse troepen die gesteund worden door het Iraanse en Amerikaanse leger.

De val van de geboorteplaats van Saddam Hussein is van strategisch grote waarde. Het succes wordt toegeschreven aan generaal Qassem Suleimani die een veldtocht is gestart tegen IS.

De stad ligt aan een belangrijke route richting de oliestad Mosul, een stad die ook vorig jaar in handen viel van de strijders van IS. Pogingen om deze stad te heroveren zijn tot dusver nog mislukt. Verwacht wordt dat wanneer Tikrit volledig heroverd is, Mosul de volgende stad zal zijn waar generaal Suleimani zich op zal richten.

Suleimani is een held in Iran. Hij wordt gezien als het belangrijkste wapen in de strijd tegen IS. De man is de leider van het Quds-korps, een elite eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij opereerde vooral in de schaduw, maar wordt nu gezien als een 'rising star' als belangrijke adviseur van Hamas, Hezbollah en het regime van Assad. Vijanden van Amerika, nu verenigd in een gemeenschappelijke oorlog tegen IS. Suleimani is vastbesloten de terroristische beweging te verjagen.

Wie is deze generaal Qassem Suleimani? Hoe belangrijk is hij voor de strijd tegen Islamitische Staat? Vanavond in EenVandaag onder andere rechtsgeleerde Afshin Ellian van Iraans- Nederlandse afkomst.