Zes op de tien inwoners van de regio Rijnmond (60 procent) zien liever dat de Kuip gerenoveerd wordt, dan dat er een nieuw voetbalstadion wordt gebouwd. Van de supporters die de Kuip zelf bezoeken is zelfs 82 procent voorstander van renovatie in plaats van nieuwbouw . Dat blijkt uit een eerder onderzoek van EenVandaag en RTV Rijnmond onder 2800 inwoners van de regio Rijnmond. Vijftien procent van alle ondervraagden  ziet het liefst een nieuw voetbalstadion, en een kwart weet het niet.

Vorig jaar maakte de directie van Feyenoord bekend dat ze een nieuw stadion wil bouwen omdat de huidige Kuip verouderd is. De ‘Nieuwe Kuip’ moet achter het huidige stadion komen en wordt groter en moderner dan de huidige Kuip. Volgens een aantal architecten is nieuwbouw niet nodig, maar kan het huidige stadion gerenoveerd en uitgebouwd worden.

Als belangrijkste argumenten voor renovatie noemen de deelnemers dat de Kuip een symbool van Rotterdam is, een unieke sfeer heeft en dat renovatie goedkoper is dan nieuwbouw. Een deelnemer aan het onderzoek schrijft  “De Kuip is een symbool en heeft karakter, sfeer en een verleden. Bij nieuwbouw gooi je het verleden weg. Een stadion is meer dan economie”. De belangrijkste redenen voor nieuwbouw zijn dat het huidige stadion verouderd is en dat een groot bouwproject een stimulans voor de Rotterdamse economie zou zijn.

De gemeente Rotterdam moet bij nieuwbouw een garantstelling verlenen. Een meerderheid van 60 procent vindt het een slechte zaak als de gemeente garant staat voor de bouw van een nieuw stadion. Volgens 22 procent zou een garantstelling wel een goede zaak zijn.

Donderdag 11 juli beslist de gemeenteraad of zij garant wil staan voor de bouw van een nieuw stadion.

Bekijk hier een overzicht van ervaringen en herinneringen aan De Kuip.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2800 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit de regio Rijnmond. Het onderzoek vond plaats van 14 t/m 26 maart 2013 en is gehouden in samenwerking met RTV Rijnmond.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

 

De Kuip 75 jaar