De Afghaanse vluchtelinge Zohre treedt op met een theaterstuk hoe slecht de inburgering in Nederland is geregeld. Een wethouder uit Den Haag was zo geraakt door de voorstelling dat hij vond dat al zijn ambtenaren het stuk moesten zien.

Toen theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra (36) bevriend raakte met vluchtelinge Zohre (23), besloot ze haar te helpen. Dat bleek ingewikkelder dan gedacht. Samen met Zohre maakte ze daar weer een voorstelling over.

Marjolijn heeft een ander beeld gekregen van integratie en begrijpt wel waarom het zo moeizaam het gaat als je in een land komt waar je niemand kent , de taal niet spreekt en zomaar ergens in een woning wordt geplaatst.

Ook is alles lastig als je de spelregels niet kent, of het nu gaat om het regelen van een bankrekening of een bezoek aan het ziekenhuis. Er valt dus veel te verbeteren.

Dat brengen Marjolijn en Zohre met veel zelfspot. Zohre blijkt geen terughoudende Afghaanse vrouw zoals Marjolijn vreesde, maar is een doortastend humorvolle type dat het veel verder had kunnen schoppen als ze in Nederland was geboren.

EenVandaag is bij de voorstelling voor de Haagse beleidsmakers aanwezig en spreekt de theatermakers voorafgaand aan de voorstelling en de wethouder en zijn ambtenaren na afloop.