De klimaatverandering brengt het voortbestaan van veel insectensoorten in gevaar. Dat is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Hittegolven, die in de toekomst vermoedelijk vaker zullen optreden, zijn schadelijk voor de sperma van insecten. Steriliteit ligt op de loer.

De wetenschappers trekken deze conclusie op basis van onderzoek naar rijstmeelkevers. Eén groep kevers werd vijf dagen blootgesteld aan een hittegolf, de andere groep niet. De uitkomsten waren verbazingwekkend: de eerste groep bleek vervolgens 50 procent minder nageslacht op de wereld te zetten.

Ook gevaar voor mensen

Na een tweede hittegolf, bleken deze kevers zelfs 99 procent minder vruchtbaar dan de groep die aan normale temperaturen werd blootgesteld. Bovendien bleken de kinderen van deze groep minder lang te leven. Door hitte produceren kevers minder sperma en bovendien is de kwaliteit van de sperma minder. De resultaten zijn zorgwekkend volgens het onderzoekteam, omdat kevers een kwart van de biodiversiteit op aarde vormen.

Het is andermaal een bevestiging dat hitte een negatief effect heeft op voortplanting. Eerder werd al vastgesteld dat aanhoudende hitte ook bij mensen andere zoogdieren kan leiden tot minder vruchtbaarheid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.