Van een houten been tot een prothese waarbij de invalide persoon geen enkele beperking meer ervaart. De innovatie van protheses, met name op het gebied van sport, is hard gegaan de afgelopen jaren. Eén van de drijvende krachten in ons land is Frank Jol. Hij zorgt er met zijn protheses voor dat Nederland veel goede Paralympische sporters rijker is. 

De tijd dat een invalide persoon wordt gezien als patiënt is voorbij, volgens Frank Jol. "Ik zie hen meer als mijn cliënten. Als ik een nieuwe fiets wil kopen dan kan ik hem helemaal zelf samenstellen. Ik ben de regisseur van mijn eigen fietsgeluk. Dat plezier wil ik ook mensen geven die minder valide zijn."

Frank Jol vertelt op NPO Radio 1 over zijn sportprotheses

'Volledig compenseren door techniek' 

Jol hielp bekende sporters als Biban Mentel en Marlou van Rhijn met de juiste protheses. Maar de prothese van Paralympisch snowboarder Chris Vos is werkelijk een technisch hoogstandje te noemen. Vos raakte op 3-jarige leeftijd ernstig gewond na een ongeluk. Hij raakte voor een groot deel verlamd. Frank Jol ontwikkelde een prothese voor de sporter die ervoor zorgt dat Vos al staand kan snowboarden: "Hij heeft een beugelorthese van zijn lies tot aan zijn teen. Hij is heel beperkt in zijn aansturing en dat proberen wij volledig te compenseren met techniek." En de techniek van Frank Jol werpt z'n vruchten af, want op de laatste Spelen behaalde Vos een zilveren medaille. 

Valide versus invalide?

Ondanks dat de fanatieke prothesemaker continu op zoek is naar nieuwe ontwikkelingen, is hij geen voorstander van de strijd tussen de valide en invalide sporter. Hij zit het niet voor zich dat de minder valide sporter het gaat opnemen tegen de valide sporter. "Je zal altijd vragen krijgen bij je prestatie. Als je net niet wint, krijg je een schouderklopje. Als je wel wint dan kijken ze je niet meer aan, want je bent niet eerlijk. Je hebt dus nooit een eerlijke competitie. En wat is het mooiste aan een competitie? Gelijkwaardig zijn aan elkaar en daarvan dan de beste worden."

De technieken zullen in de nabije toekomst veel verder ontwikkeld zijn. Beperkte sports zullen steeds meer kunnen. Toch wil Frank Jol zich niet alleen richten op de topsporters. Hij hoopt dat beperkte mensen in de breedte een actiever leven kunnen gaan leiden. "Op de fiets naar je werk kunnen, moet geen vraag zijn. Er moeten geen beperkingen zijn voor mensen die beperkt zijn. Dat is een mindset, maar de techniek is daar ook heel erg belangrijk in."