Uit door Wikileaks gelekte documenten zou blijken dat Shell eigen mensen op sleutelposities in verschillende ministeries van Nigeria zou hebben zitten om daarmee de eigen belangen in Nigeria veilig te stellen. Dat zou het voormalige hoofd van Shell in Nigeria, Ann Pickard, vorig jaar tegen Amerikaanse diplomaten hebben gezegd.

Volgens mensenrechtenactivisten toont de gelekte informatie aan dat het olieconcern en politici met elkaar zijn verstrengeld in Nigeria. Het West-Afrikaanse land verdient jaarlijks miljarden aan olie, maar 70 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Nigeria ontkende woensdag de berichten. ,,Shell heeft de regering van Nigeria niet in zijn macht. Dit document is slechts een interpretatie van één persoon'', aldus een woordvoerster van staatsconcern National Petroleum Corporation.

Ook Shell zelf ontkent dat ze in Nigeria ministeries heeft geïnfiltreerd. Dat zei een woordvoerder donderdag in reactie op mediaberichten die gebaseerd zijn op gelekte documenten op WikiLeaks.

,,De berichten over infiltratie zijn volkomen onjuist en misleidend'', aldus de zegsman. Shell gaat kijken naar wat er verder over het concern naar buiten komt via de klokkenluiderssite.

Milieudefensie, die een paar Nigeriaanse boeren steunt in een rechtszaak tegen Shell, concludeert dat ,,dit het zoveelste bewijs is dat Shell in Nigeria vuil spel speelt''. De onthullingen via WikiLeaks ,,staan haaks op de vaak door Shell geuite bewering dat het geen greep heeft op de Nigeriaanse regering en dat het daarom weinig kan doen aan de grootschalige olielekkages en het nodeloos affakkelen van gas'', aldus Milieudefensie.

Op 26 januari houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over Shell in Nigeria. Daar zal het concern aan de tand gevoeld worden over zaken als corruptie en vervuiling in het land.

Bekijk hier de bewuste stukken:

Lees ook