De initiatiefnemers van het raadgevende referendum hebben toegegeven dat het ze niet te doen is om het associatieverdrag met Oekraïne. Dat hebben drie leden van de initiatiefgroep Burgercomité EU gezegd in een gesprek met NRC

Wat het comité eigenlijk wil, is dat de kiezers zich kunnen uitspreken over een Nexit, à la de Brexit: het uittreden van Nederland uit de Europese Unie.

Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het burgercomité zegt daarover: “Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”. Het spraakmakende interview met de initiatiefnemers komt een kleine week voor het referendum komende woensdag.

Het is voor het eerst dat op basis van een burgerinitiatief een raadgevend referendum is georganiseerd. Maar wordt dit prille instrument uit juli 2015 al meteen politiek misbruikt? In Radio EenVandaag een gesprek met D66-Kamerlid Kees Verhoeven en politiek commentator Kees Boonman.

De leden van Burgercomité EU wilden niet voor de microfoon reageren, maar verwezen naar een reactie op hun Facebookpagina.

Moeten we stoppen met het burgerinitiatief?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Mischa Blok bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Lees ook