Amerikaans onderzoek onder ruim 35.00 auto-bestuurders heeft aangetoond dat appen en sms-en gevaarlijker zijn dan bumperkleven. Van de 900 ernstige ongelukken die de onderzoeksgroep veroorzaakte was in het overgrote deel appen, niet opletten of emotioneel geladen achter het stuur zitten de oorzaak. 

De uitkomst van het onderzoek verrast misschien niet. We ‘weten’ wel hoe gevaarlijk de smartphone achter het stuur is, maar blijven die gebruiken. Waarom doen we dat? Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt uit hoe het zit. Verslaggever Sandra van Steen ondergaat het effect van append autorijden in de simulator van de Stichting Wetenschappelijk onderzoek Verkeersveiligheid. 

Heeft u weleens een gevaarlijke situatie in het verkeer meegemaakt doordat u of iemand anders met z’n telefoon bezig was?

En waarom blijft u zo graag achter het stuur appen?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.