De populaire datingapp Tinder is negatief in het nieuws: consumentenorganisaties zeggen dat de app de privacy van gebruikers schendt. De privacyvoorwaarden zouden te vaag, te breed en oneerlijk zijn.

De Consumentenbond maakt zich zorgen omdat gebruikers in de voorwaarden Tinder een eeuwig durende licentie geven op hun gegevens, zoals foto's, video's, chats en tekstberichten. Ook mag Tinder gegevens doorsturen naar derde partijen. Maar onbekend is om wat voor organisaties het dan gaat.

Tinder verzamelt veel informatie over z’n gebruikers. Omdat een Tinderaccoount gekoppeld moet zijn aan een Facebookprofiel, krijgt de app zo beschikking over email-adres, profielnaam, vriendenlijst, geboortenaam, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto’s en video’s. Maar ook het flirtgedrag legt Tinder vast.

Volgens de Consumentenbond stuurt de datingapp deze gegevens door aan derden. Ook kan Tinder de privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren. De bond heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek en bekijkt hoe het Tinder kan aanspreken.

In Radio EenVandaag een gesprek met Philippus Zandstra, schrijver van het boek ‘Uitgeveegd’ en met internetjournalist Brenno de Winter.

-Lees hier het onderzoek van de Consumentenbond naar de privacyvoorwaarden van Tinder

Houdt u rekening met uw privacy op apps als Tinder? En welke dingen deelt u wel en welke niet? Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.