Tot nu toe leek de luchtvaartindustrie de dans te ontspringen als het gaat om het verplicht terugdringen van de CO2 uitstoot. Maar staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil samen met andere Europese landen de luchtvaartmaatschappijen dwingen om zuiniger, stiller en vooral schoner te vliegen. 

Daarvoor wil Dijksma een systeem van emissiehandel invoeren voor de branche, waarbij de rechten om CO2 uit te stoten kunnen worden verhandeld. Dat zal niet meevallen, voorspelt Boudewijn Mos, specialist duurzaamheid. Hij vindt de sector extreem conservatief. Arnold Burlage, voormalig journalist luchtvaart voor de Telegraaf staat op het standpunt dat de luchtvaartindustrie al genoeg vrijwillig doet om de vervuiling aan te pakken. 

De luchtvaartmaatschappijen zelf moeten dus in actie komen. Maar consumenten kunnen natuurlijk ook een belangrijke rol spelen. Door gewoon minder vaak en minder ver te gaan vliegen. In hoeverre voelt u zich verantwoordelijk voor het verminderen van die CO2-uitstoot. En wat is er voor nodig om u dat vliegtuig uit krijgen? En om een keer niet op vakantie te gaan naar Griekenland of Thailand, maar gewoon naar de camping in Domburg…

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Mischa Blok bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.