Atletiekfederatie IAAF heeft volledig gefaald in de strijd tegen doping. Dat concludeert antidopingagentschap WADA na een onderzoek. 

Hoofdverantwoordelijke voor de wanorde bij de IAAF is oud-voorzitter Lamine Diack. Hij zorgde ervoor dat corruptie in stand bleef. Die corruptie was wijdverspreid binnen de top van de atletiekbond.

Ook vrezen de onderzoekers dat er is gefraudeerd bij het toewijzen van marketingrechten in de atletiek en WK's. Richard McLaren, die een deel van het rapport presenteerde, zei dat de onderzoekers gaandeweg informatie kregen die op deze misstanden bij de top van atletiekfederatie IAAF wees. In het rapport adviseert het WADA dat er verder onderzoek wordt gedaan naar deze beschuldigingen.

Rusland

Een eerder rapport van het WADA nagelde de Russische atletiekwereld aan het kruis. Er werd systematisch en door de staat gesteund doping gebruikt, ontdekten de onderzoekers. Maar de resultaten van het onderzoek naar de IAAF konden nog weleens heftiger zijn. Dinsdag al meldde persbureau AP op basis van gelekte e-mails dat de atletiekbond in 2009 wist van het dopinggebruik in Rusland en niets deed.

In Radio EenVandaag een gesprek met Jan Willem Landré, directeur van de Atletiekunie. Zijn de dagen van de hoogste baas van de mondiale atletiek, IAAF-voorzitter Sebastian Coe geteld?

Reageren op 'In het nieuws'? Kijk hieronder voor het reactieformulier.

Bekijk hieronder uitzendingen terug over het eerste rapport van de WADA:

Keihard rapport dopinggebruik: wordt Rusland geschorst?

De dopingdoofpot van Sotsji