Naar een demonstratie gaan om 'vreedzaam' te protesteren, terwijl je weet dat het uit de hand kan lopen of dat het niet is toegestaan. Wat drijft iemand om toch te gaan? Fleur en Auke, die allebei coronaprotesten hebben bijgewoond, vertellen.

De coronaprotesten van afgelopen weekend op het Museumplein waren verboden vanwege het risico dat coronamaatregelen zouden worden overtreden. Toch zijn er mensen die de protesten hebben bijgewoond, maar zich totaal niet identificeren met de relschoppers die er ook op afkwamen. Waarom gingen ze toch naar het plein?

Maatregelen niet in verhouding met de gevolgen

"Ik heb best wat kritiek gekregen, omdat ik bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam was", vertelt de 27-jarige Fleur uit Amsterdam. Ze ging er naar eigen zeggen naartoe omdat ze niet achter de maatregelen staat, maar ze ontkent niet dat corona bestaat.

"Dat de zorg overloopt en dat er mensen doodgaan aan corona is een feit, maar ik vind dat de maatregelen niet in verhouding staan tot de gevolgen. De financiële crisis, mensen die kapot gaan aan depressie, kankerbehandelingen die worden uitgesteld. Als we dat allemaal op een hoopje gooien in verhouding met wat corona heeft aangericht, vind ik dat niet eerlijk."

Lees ook

'Gevoel dat ik niks kan doen'

Fleur probeert haar mening over deze kwestie op social media te uiten, maar voelt zich niet gehoord. "Ik heb het gevoel dat ik niks kan doen." Voor haar was het bijwonen van een protest iets waarmee ze eindelijk verschil hoopte te kunnen maken. Daarom besloot ze, hoewel ze wist dat het niet mocht, toch te gaan. Samen met een vriendin.

"We hebben daar liedjes gezongen, het gevoel gehad dat we niet alleen waren met onze gedachtes. Ik heb daar gestaan voor mijn vrijheid en voor de vrijheid van de dierbaren om me heen. Ik stond daar niet om te zeggen: 'fuck corona, de maatregelen werken niet, laten we morgen allemaal open gaan en stik er allemaal in'. Zeker niet."

Schapen en complotgekkies

Of ze snapt dat andere mensen wel dat beeld hebben? Ja, en dat vindt ze erg jammer. "Want er is ook een deel dat daar alleen maar staat om te rellen, en die verpesten het voor de rest. Op deze manier worden er eigenlijk twee kampen gevormd: de schapen en de complotgekkies."

Volgens Fleur is er totaal geen ruimte voor discussie of een middenweg. "Hierdoor wordt iedereen die daar staat, ook ik, afgeschreven als een asociaal mokkel. Zodra de paarden en de waterkanonnen eraan kwamen, ben ik onmiddellijk weggegaan. Want dat was niet iets waarvoor ik ben gekomen."

Auke Vellinga op het Museumplein tijdens coronaprotest
Bron: EenVandaag
Auke op het Museumplein tijdens het coronaprotest

Vreedzaam demonstreren

Ook demonstrant Auke kwam niet naar het Museumplein om te rellen, zegt hij. Hij maakt zich enorm veel zorgen om de neveneffecten van de coronamaatregelen. Die zijn in zijn optiek 'compleet buiten proportie'. "Door naar dit protest te gaan probeerde ik een statement te maken, maar wel geweldloos."

"Afgelopen zondag bleef er, nadat de meeste mensen waren weggejaagd, een klein groepje vreedzame demonstranten over, daar zat ik tussen. De ME liet ons ook grotendeels met rust. Dit voelde echt als een overwinning."

Lees ook

'Wij zijn het gevaar niet'

Waarom dat als een overwinning voelde? "Omdat wij willen laten zien dat wij niet het gevaar zijn, maar die andere idioten die met stenen en vuurwerk gooien. Afgelopen zondag waren er bijvoorbeeld een paar die dachten: kom, we rennen eerst met z'n allen op de ME af en gaan met ze vechten."

"Maar toen de ME reageerde, rende een deel naar ons om te schuilen. Toen hebben wij gezegd: wegwezen! Als je gaat vechten, ga je vechten. Dan ga je ons niet in gevaar brengen." Auke concludeert dat er niet genoeg geluisterd wordt naar critici, en dat alle demonstranten als 'wappie' of hooligan worden afgeschilderd, terwijl dat volgens hem niet het geval is.

Burgerlijk verzet?

Dus hoewel ze zelf vinden dat ze het gevaar niet zijn, hebben ze toch burgerlijk verzet gepleegd én de wet overtreden omdat er geen vergunning was om daar te demonstreren. Zien ze dat ook zelf ook zo?

"In de wet staat dat je mag demonstreren", zegt Fleur. "We hebben hier dan de mogelijkheid om te demonstreren, maar alleen als daar toestemming voor is. Op die manier wordt dat dan toch als voor ons bepaald. Dat is een stukje dictatuur waar ik niet achter sta. En ja, ik vind dat we als we niet eens meer kunnen opkomen voor onze rechten, waar zijn we dan nog?"

Lees ook