Een verhaal over het Amerikaanse plaatsje Bay View in Michigan in The Guardian wordt veel gedeeld. In het stadje kun je namelijk alleen een huis kopen als je christelijk bent. Daar komt nu misschien verandering in, want iemand heeft een rechtszaak aangespannen.

Het plaatsje ontstond 140 jaar geleden als vakantieoord voor leden van de Methodist Church. In 1947 werd wettelijk vastegelegd dat alleen praktiserende christenen er een huis mogen kopen (of zelfs erven), en je moet je christelijkheid bewijzen. Zo moet je een brief aanleveren van een erkende predikant die getuigt dat je actief lid bent van de kerk. De wet werd in 1986 opnieuw bekrachtigd. 

Maar afgelopen zomer hebben 12 huidige en voormalige bewoners van het stadje een rechtszaak tegen de gemeente en een lokale makelaar aangespannen omdat ze deze regel illegaal en ongrondwettelijk vinden. Bovendien zou het racisme zijn; het hele plaatsje is door de regel zo wit als sneeuw. Maar een bewoner heeft er geen problemen mee. "Het is altijd al zo geweest en er zijn genoeg andere plaatsen waar je kunt wonen als je een meer seculiere woonplek wilt, een plaats die meer lijkt op de Verenigde Naties, God zegene je als je daar naartoe wilt."