Een app van de Chinese overheid toont in realtime op de kaart wie er om je heen in de schulden zit. Zie je iemand met twaalf winkeltassen aan de arm terwijl de app zegt dat diegene in het rood staat? Dan word je aangemoedigd om die persoon aan te geven.

De app wordt getest in het kader van het sociale kredietsysteem in het land. Dat systeem houdt bij hoe mensen zich gedragen. Ben je een goede burger, dan krijg je bepaalde rechten, zoals snel internet of de mogelijkheid om via trein of vliegtuig te reizen. Heb je je misdragen, dan heb je die rechten niet. Sinds de invoering van het systeem zijn al meer dan 18 miljoen mensen geweerd uit vliegtuigen en kregen 5,5 miljoen mensen geen kaartje voor de hoge snelheidstrein.

WeChat schuldenkaart

De 'schuldenkaart' is nu een nieuwe stap in het systeem. Deze is ontwikkeld door de Chinese rechtspraak en werkt op het populaire sociale mediaplatform WeChat. Op de kaart is in een straal van 500 meter te zien wie er in de schulden ziet. Zodra je op een van de personen klikt, zie je direct zijn of haar volledige naam, een deel van de adresgegevens en identiteitsnummer en de reden dat ze als onbetrouwbaar worden gezien.

Schulden China
Bron: WeChat
Een screenshot van de schuldenkaart op WeChat.

"De ontwikkeling en toepassing van de kaart kan het delen van informatie over schuldenaren verder realiseren en voor een eerlijk sociaal framework zorgen dat degenen beperkt die hun kredietwaardigheid op verschillende manieren hebben verloren", zo zegt een Chinese rechtbank tegen de South China Morning Post. Andere gebruikers worden aangemoedigd om het bijvoorbeeld aan te geven als ze iemand met schulden in een duur restaurant zien. Volgens de eigenaar van de app WeChat wordt gebruikers wel eerst om toestemming gevraagd voor het delen van hun locatiegegevens.