De mobiele game Pokémon Go is nu al de hit van deze zomer. Duizenden mensen zoeken naar Pokémon en dat zorgt voor opvallende taferelen, en soms is het ook gevaarlijk. In het buitenland zijn al verschillende ongelukken gebeurd tijdens het spelen van dit spel.

Met ‘augmented reality’ kunnen spelers ‘echte’ Pokémon op hun mobiel zien. De jacht daarop gebeurt op op straat, op plekken als parken en politiebureaus. Gamers kunnen de beestjes vangen en trainen. En zo gaan massa’s mensen dus de straat op, op jacht naar Pokémon.

In de Verenigde Staten lokken overvallers de gamers hun kant op en worden zelfs lijken gevonden. In Nederland stijgt de populariteit ook snel: sinds woensdag is de app 200.000 keer gedownload, zegt Paul René van Dinter van de online community Pokemon Go Nederland.

In de Verenigde Staten is het spel al ongekend populair: Pokémon Go heeft nu meer downloads dan Tinder en is hard op weg om het aantal Twitteraars te overstijgen.

Het aandeel van Nintendo, het Japanse gamebedrijf, stijgt inmiddels met maar liefst 25 procent op de beurs in Tokio, dankzij de Pokémon Go-hype. Nintendo is 8 miljard euro meer waard.

In EenVandaag onder meer techjournalist Jeroen Kraan.