Het hele verhaal kunt u zeer uitgebreid op: www.eenvandaag.nl/wimhof bekijken.Onderzoekers van het Radboudumc hebben wetenschappelijk bewijs gevonden dat mensen in staat zijn bewust hun autonome zenuwstelsel en daarmee hun immuunsysteem te beïnvloeden. Iets waarvan altijd werd gedacht dat dat niet kon. Vandaag hebben de wetenschappers hun bevindingen gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad PNAS.

Aanleiding voor het onderzoek is Wim Hof, beter bekend als the Iceman, die al jaren beweert door een combinatie van koude-oefeningen, meditatie en ademhalingstechnieken zelf zijn afweersysteem te kunnen beïnvloeden. In 2011 toonde hij al aan zijn afweer te kunnen bijsturen. Nu heeft een door hem getrainde groep van twaalf jonge mannen hetzelfde gedaan. EenVandaag volgde het onderzoek van hoogleraar Peter Pickkers en Intensive Care onderzoeker Matthijs Kox al die tijd.

Vanmiddag in Radio EenVandaag een gesprek met verslaggever Sander 't Sas, die het onderzoek volgde. Ook spreken we met Frits Muskiet, hoogelaar Klinische Chemie.

Bekijk hier een korte samenvatting van het verhaal (Engels ondertiteld):

Watch the story with English subtitles:

Autonomic nervous system and the immune system can be influenced voluntarily