Jeroen Dijsselbloem heeft zich vanochtend waarschijnlijk in zijn koffie verslikt toen hij de krant opensloeg. Net als zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. De oorzaak: een voorstel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF heeft vorige week een explosief voorstel gedaan om de impasse in de discussie over de Griekse schulden te doorbreken. Dat voorstel werd vandaag naar buiten gebracht door The Wall Street Journal. Kort samengevat komt het erop neer dat Griekenland tot 2040 geen cent meer aflost en zelfs geen rente meer betaalt. Daarna zouden de Grieken tot 2080 de tijd moeten krijgen om de noodhulp terug te betalen die ze de afgelopen jaren hebben gekregen terug te betalen.

Kwijtschelding

Het is formeel geen kwijtschelding, maar het komt er in de praktijk wel degelijk op neer. En dat is tegen het zere been van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep en de machtige Duitse minister van Financiën Schäuble. Ze willen al jaren niets weten van kwijtschelding of een forse schuldenverlichting.

Het voorstel van het IMF komt op het moment dat er een nieuwe overeenkomst moet komen tussen de schuldeisers en Griekenland. De Grieken hebben voor de zomer 5 miljard euro nodig om niet opnieuw in de problemen te komen.

Sanering

Het IMF pleit al jaren voor een flinke sanering van de Griekse schulden. Zolang dat niet gebeurt, blijft het dweilen met de kraan open. Daar zijn inmiddels ook de meeste andere schuldeisers zich van bewust. Zelfs Dijsselbloem zei vorige week dat schuldverlichting “onvermijdelijk is.” Maar het voorstel van het IMF gaat veel verder dan wat Schäuble wil. Toch is het niet kansloos.

Schäuble kan en wil namelijk niet zonder het IMF. Anderhalve maand geleden lekte al uit dat het IMF overweegt op te stappen als er geen significante schuldenverlichting komt. Als dat gebeurt, moeten de Eurolanden – en dus ook Duitsland – nog meer geld op tafel leggen om de Grieken te redden.

Minstens zo belangrijk is dat het strenge IMF een sterke bondgenoot is. Schäuble en het IMF zijn het op bijna alle fronten eens en eisen beiden strenge bezuinigingsmaatregelen van de Grieken. Als het IMF wegvalt, zal het voor Schäuble veel moeilijker zijn om tegenwicht te bieden aan bijvoorbeeld de Fransen, die zich veel soepeler opstellen.

Pokerspel

Hij zal dus water bij de wijn moeten doen om het IMF binnenboord te houden. Als hij dat niet doet, zijn er nog maar twee opties. De Eurolanden moeten nog eens tientallen miljarden op tafel leggen of doen dat niet, waardoor Griekenland alsnog uit de Eurozone vertrekt.

Komende dinsdag weten we wie dit pokerspel wint. Dan staat de volgende bijeenkomst van de Eurogroep op het programma.