Hoe makkelijk is het om een wapen op internet te kopen? Verbluffend makkelijk, zo merkte EenVandaag. De redactie nam de proef op de som en kon zonder problemen vlindermessen en pepperspay kopen.

Er wordt open en bloot geadverteerd op Nederlandse websites. De Tweede Kamer reageert geschrokken en wil maatregelen.

Jongeren: “Illegale wapens gemakkelijk te krijgen.”

De meerderheid van de jongeren (56 procent) denkt makkelijk aan een illegaal wapen te komen. Met name via internet, maar ook kennissen of een illegale handelaar worden genoemd.

Dit blijkt uit een enquête het jongerenpanel van EenVandaag, onder bijna 1900 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

Vanavond is bij EenVandaag te zien hoe gemakkelijk het is om in Nederland aan een illegaal wapen te komen. Vlindermes en pepperspray waren zo geregeld via internet. EénVandaag zocht uit hoe het gesteld is met het wapenbezit onder jongeren.

Wapens

Jongeren zijn bekend met wapens. Zo heeft een derde van de ondervraagden vrienden of bekenden die een wapen bezitten. Eén op de tien jongeren zegt zélf een illegaal wapen te bezitten of de afgelopen twee jaar te hebben gehad. Dit zijn bijna allemaal jongens; meisjes scoren op wapenbezit juist heel laag.

(On)veilig

Zorgt een mes, pistool of pepperspray voor een veilig gevoel? Ja, zegt bijna twintig procent. De grootste groep (40 procent) geeft aan zich juist minder veilig te voelen met een wapen op zak. Vooral de meisjes krijgen van wapens een onveilig gevoel.

Preventief fouilleren

Tegenwoordig mag de politie zonder aanleiding onderzoeken of je een wapen bij je hebt. Tachtig procent vindt het een goede zaak dat dit gebeurt. Ook zijn ze voor het verstrekken van pepperspray aan buschauffeurs. Mark Rutte stelde dat dit jaar voor, zodat de chauffeurs zich tegen geweld kunnen verdedigen.