De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft honderden vluchten door Europese landen uitgevoerd waarbij ruim honderd personen vervoerd zijn. Er is nog geen hard bewijs gevonden voor geheime detentiecentra in Europa. Wel is aangetoond dat mensen op illegale wijze vervoerd en vastgehouden zijn.

Dit blijkt vandaag uit een tussenverslag van onderzoeker Dick Marty die werkt in opdracht van de Raad van Europa. De discussie over de CIA-vluchten begon in november nadat de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch beschuldigingen hierover uitte.

Bij de presentatie van het verslag vandaag in Straatsburg vertelde Marty verder dat 'gevangenen zonder rechten overgedragen zijn aan landen die martelen'. Volgens hem is het niet waarschijnlijk dat Europese regeringen niet hebben geweten van de vluchten. Ook heeft hij genoeg aanwijzingen voor de aanwezigheid van de geheime kampen waar de gevangenen ondergebracht zouden worden. De onderzoeker zal dan ook verder gaan met het onderzoek en half maart zal waarschijnlijk de eindconclusie volgen.