De prostitutie in Nederland gaat meer en meer ondergronds. Een groeiend aantal prostituees werkt vanuit woonhuizen, hotels en appartementen. Oncontroleerbaar, illegaal en vaak gevaarlijk. De politie heeft er de handen vol aan.

Ruim 240 politiemensen controleerden gisteren tot diep in de nacht locaties waar prostituees in het 'niet-vergunde' - vaak illegale - circuit werken. Op onderzoek achter de snel groeiende wereld van de websites waar seks wordt aangeboden. De politie constateert dat in die schemerwereld veel misstanden zijn en mensenhandelaren ook hier de weg weten te vinden.

EenVandaag liep mee met het Prostitutie Controle Team van de Eenheid Brabant-Oost en met de Nationale politie in een landelijke operatie tegen misstanden in de thuisprostitutie. Vandaag worden de resultaten van de actie in het hele land bekend.  

In de studio reageert de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, die deze week het jaarverslag mensenhandel uitbracht.

update
clock 13-09-2013 13:28

Vier aanhoudingen bij grootschalige actie tegen mensenhandel

De politie hield gisteren een grootschalige landelijke actieavond om mensenhandel in de prostitutie aan te pakken. De politie controleerde 88 prostituees (84 vrouwen en 4 mannen). Dit leidde tot drie onderzoeken naar mensenhandel, een onderzoek naar mensensmokkel en vijf signalen voor mensenhandel die nader moeten worden bekeken. In een geval werd een relatie met een lopend onderzoek naar mensenhandel vastgesteld. Er zijn vier aanhoudingen verricht. Bij de actie zijn 63 bestuurlijke rapportages opgemaakt. Op basis van deze rapportages kan het lokale bestuur (de burgemeester) bijvoorbeeld een illegaal bordeel laten sluiten of  een dwangsom opleggen.