De Nationale Politie onderschept steeds meer zwaar illegaal vuurwerk dat nauwelijks meer te onderscheiden is van militaire explosieven. Ongeveer een derde van de nu bijna 60.000 kilo in beslaggenomen vuurwerk kan worden aangemerkt als ‘vuurwerkbom’.

Dat zegt vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie. “Het is echt een trend, hoe zwaarder hoe beter. De hoeveelheid explosief materiaal die erin zit is te vergelijken met een professionele handgranaat. Het baart ons grote zorgen voor oudjaarsnacht.”

De politie treft de bommen regelmatig aan in kelderboxen en garages middenin woonbuurten. Nieuwdorp: “Ik ben echt heel erg ongerust, als ik nu al zie hoeveel ongelukken we de laatste dagen al meegemaakt hebben. Soms zien we dat mensen duizenden van dit soort bommen in huis hebben. Vandaag of morgen gaat het een keer fout en dan hebben we dus echt een hele grote explosie in een woonwijk.”

Het korps ziet zich steeds vaker genoodzaakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in te zetten om de explosieven te ontmantelen. De dienst waarschuwt in het programma voor de gevaren. De bomexperts rukken ook vaak uitom zelfmaakbommen te ontmantelen. “Je moet het geen vuurwerk meer noemen, maar militaire explosieven. Je komt tegen dat mensen hun vuurwerk opslaan in een flatgebouw met een dun wandje waar aan de andere kant een baby ligt te slapen. Dat kan ik niet rijmen”, zegt een EOD-sergeant.