Skeletten, zombies en heksen. Ze zullen vanavond weer ronddwalen, want vandaag is weer het feest waar horrorfanaten jaarlijks naar uit kijken: Halloween. Eén van die fanaten is Dion Varossieau. Hij jaagt als horrorclown al jaren mensen de stuipen op het lijf. Vroeger op straat, maar tegenwoordig in het grootste spookhuis van het land, dat hij zelf ontwierp.

Dion gebruikt zijn alter ego 'clown Wally' om mensen te laten schrikken. "Ik bied vermaak op een andere manier," zegt Dion. "Ik geef andere mensen een endorfine- en adrenalinekick. Achteraf hebben die mensen daar de grootste lol van." 

Psychologische horror

Er blijken verschillende manieren te zijn om mensen angst aan te jagen. Zo is er de 'jump scare', waarbij je plots voor iemand opduikt, of hem of haar van achter vastpakt. Dion gebruikt liever een andere techniek: psychologische horror. "Een eng lachje, plotseling verdwijnen. Nare dingen fluisteren in de oren van mensen. Ik geniet ervan als mensen schreeuwen en huilen."

Met enige regelmaat duiken er op straat ook zogenaamde 'horroclowns' op: griezelige clowns die mensen willekeurig achterna jagen. Dion geeft toe dit ook wel eens te hebben gedaan. "Toen ik een stuk jonger was haalde ik met vrienden weleens wat kattekwaad uit in Culemborg. Ik heb een aantal maal als Freddy Krueger verkleed achter mensen aangerend, maar dat zou ik nu niet meer doen."  Hij realiseerde zich pas na een tijdje dat deze schrikacties alleen voor hem en zijn vrienden leuk waren. "Het leuke aan mensen bang maken is het ‘bananasplit’ moment, waarop Frans Bauer te voorschijn komt en duidelijk maakt dat het allemaal een grap was. Dat had je hier niet. Dus sorry aan iedereen die ik in Culemborg aan het schrikken heb gemaakt," aldus Dion.

Spookhuis

Inmiddels zet Dion zijn clownskwaliteiten professioneel in, in zijn zelf ontworpen spookhuis. "Ik ben kunstenaar van beroep, en daarom kwam The Wall in Utrecht naar me toe om met plannen te komen voor het grootste spookhuis van Nederland," zegt Dion over hoe hij bij het project betrokken raakte. Het spookhuis is nooit helemaal af.  "Ik fantaseer ‘s nachts over hoe het spookhuis nog enger, ranziger, en grootser kan. Ik vind het heel leuk om daar mee bezig te zijn."