Voor het eerst van zijn leven staat hij op een politieke kieslijst: Kees Dijkstra, 56 jaar en conciërge op het Hondsrug College in Emmen met 2100 leerlingen. Daarnaast heeft hij een groot gezin met zes kinderen. Kees: “Ik ben misschien niet zo geleerd en geletterd als sommigen, maar ik begrijp mensen.”

Armoede, veiligheid, zorg, integratie en vertrouwen in de politiek. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt en die centraal staan op de Facebookpagina Ons Belang. De komende maanden volgt AVROTROS politici van vijf lokale partijen door heel Nederland voor een driedelige documentaireserie. Vandaag: kees Dijkstra van LEF! Emmen.  


Volg Ons Belang op Facebook 

Waarom wil je de lokale politiek in?

“Een tijdje geleden gebeurde er van alles in onze wijk, we hadden bijvoorbeeld veel overlast van junks. Daartegen verzet je je als burger, maar dan zie je hoe machteloos je eigenlijk staat. Van de lokale partij LEF! Emmen kregen we veel hulp. Fractievoorzitter Harry Leutscher vroeg toen of ik misschien ook op hun kandidatenlijst wilde. Ik kan goed met hem samenwerken, de klik is er. En in de politiek kan je echt verschil maken voor een wijk. In onze wijk Angelslo hebben we al veel bereikt, stel je nou toch voor dat je dat voor een hele gemeente kunt doen? Dat zou fantastisch zijn!”

Waarom heb je voor een puur lokale partij gekozen?

“Dat geeft toch vrijheid. LEF is ook een partij van niet overal ‘tegen’ zijn. We zijn constructief en als het goed is voor de mensen stemmen we voor. Dat is het mooie van lokaal. We zijn niet aan iets groters gebonden, als het goed is kunnen we meegaan.”

Wat is je grootste ergernis?

“Mensen worden nu niet serieus genomen, het wordt heel moeilijk gemaakt voor de burger. Daarom vinden mensen gemeenteraden ook niet interessant: het is een gesloten geheel. Ik ben misschien niet zo geleerd en geletterd als sommigen, maar ik weet heel goed waar ik het over heb. En ik begrijp mensen. Ik hoop dat mensen die op mij stemmen achteraf zeggen: Kees heeft iets betekend voor me. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen. In ieder geval ga ik luisteren en terugkomen op vragen.”

Waar ga je voor?

“Ik wil dingen verwezenlijken. Iedereen heeft binnen de partij zijn eigen onderwerpen. Laat mij maar verantwoordelijkheid nemen voor onderwerpen als veiligheid en laaggeletterdheid. Het lijkt me hartstikke leuk om een stempel op Emmen te drukken en mensen op een nette manier te helpen. Ik heb het al goed. Ik zit er dus niet voor mezelf, maar wil het samen voor elkaar boksen.”

Meer van dit soort verhalen? Volg dan de Facebookpagina van Ons Belang