De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil een Europees onderzoek naar de klachten van vrouwen die zijn gesteriliseerd met Essure. 

In Nederland hebben zo’n 30.000 vrouwen zich met deze methode laten steriliseren. Maar de ijzeren veertjes die in de eileiders worden geplaatst, zouden allerlei klachten veroorzaken, zoals hevige pijnen, bloedingen en vermoeidheid. EenVandaag besteedde eerder al twee keer aandacht aan deze problematiek. Sindsdien kreeg het Landelijk Meldpunt Zorg ruim 400 klachten binnen van vrouwen die sinds hun sterilisatie te kampen hebben met klachten. 

Vandaag is een rapport verschenen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarin klachten worden geanalyseerd. 

Franceska Bagchus is een van de oprichters van de Facebookpagina ‘Essure Problemen Nederland’. In een reactie zegt ze tegen EenVandaag: “Dat het RIVM klachten in kaart heeft gebracht, zien we als een klein stukje erkenning. Tegelijkertijd voelen we ons niet gehoord.” Volgens haar worden de problemen onderschat en is een veel grotere groep vrouwen de dupe van deze sterilisatiemethode. "Via onze eigen site hebben al 3.100 vrouwen zich gemeld, tegenover de 400 waarop het RIVM zich baseert.”   

De IGZ wil de Europese Commissie verzoeken om bij de Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SHEER) te pleiten voor nader onderzoek. Of dat effect zal hebben, betwijfelt Bagchus ten zeerste: “Ik heb veel contact met andere vrouwen in Europa die ook klachten hebben sinds ze zijn gesteriliseerd. In Nederland worden wij inmiddels een stuk serieuzer genomen door onze artsen. In andere landen worden hun klachten nog vaak weggewoven."

Bekijk ook de reportages die EenVandaag eerder maakte over Essure:

  

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.