Tweederde van de bewoners van verzorgingshuizen woont in een kamer die niet voldoet aan de minimale eisen. In verpleeghuizen is ruim de helft van de huisvesting onder de maat. Maar ook in de thuiszorg zorgt de huisvesting voor grote problemen, zo ontdekte TweeVandaag.

In een rapport van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen dat vandaag verschijnt blijkt dat de huisvesting van verpleeghuizen vaak ondermaats is. Maar de problemen liggen niet alleen op dit terrein. Volgens Conny van Leest, Arbo-coördinator in Rotterdam, zijn er ook in de thuiszorg grote problemen. De overheid wil ouderen zo lang mogelijk op zichzelf laten wonen, maar ook dan is zorg nodig. In veel gevallen zijn de huisjes en etages hier niet op ingericht en kan die zorg onvoldoende geboden worden. Bewoners hebben geen geld voor bouwkundige aanpassingen of de woningen zijn er simpelweg te klein voor. Soms is de doucheruimte niet veel groter dan een kleine kast, waardoor het plaatsen van een douchestoel niet mogelijk is.

Van Leest denkt dat het vooral een probleem is van minder welgestelde mensen met kleinere huizen. Door dit soort problemen zijn verbouwingen en aanpassingen aan de huizen nodig, maar wie gaat dit betalen? Of is de oplossing dat we teruggaan naar het ouderwetse badhuis?