De bureaucratie in de huisartsenpraktijk neemt de overhand. Twee op de drie huisartsen klagen dat de zorg voor patiënten daaronder te lijden heeft. Dat is frustrerend voor de artsen en demotiverend. Ze willen dat het roer omgaat.

Morgen wordt een manifest met de titel: 'Help de dokter ...' over bureaucratie, wantrouwen en ongelijkwaardigheid in de praktijk aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de leden van de Tweede Kamer. De overhandiging van het manifest is de opmaat naar het nationale debat over de toekomst van de huisartsenzorg, dat 10 juni in Amsterdam plaatsvindt. 

Initiatiefnemer is het huisartsencomité Het Roer Moet Om, dat alle aanwezige partijen - van minister en Kamer tot zorgverzekeraars en beroepsverenigingen- zal uitdagen om met standpunten en oplossingen te komen.

EenVandaag gaat langs bij huisarts Pascale Hendriks in Spaarndam en spreekt met haar over de dagelijkse frustraties. Daarnaast een reactie van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.   

In radio EenVandaag doet vanmiddag Toosje Valkenburg, huisarts in de Bilt haar verhaal.