De verf bladdert van de kozijnen en de struiken groeien uit de dakgoot: het Louis Couperus Huis in Den Haag verkeert in deplorabele staat. Het huis, een van de belangrijkste locaties als het gaat om literair erfgoed in Nederland, staat nu al zeven jaar leeg. 

Initiatieven om het huis een publieke culturele functie te geven zijn op niets uitgelopen. Gemeente Den Haag ziet geen noodzaak het voortouw te nemen om het huis te behoeden voor verder verval. 

Eline Vere

In het statige huis aan de Surinamestraat in Den Haag schreef Louis Couperus, chroniqueur van het Nederland in het fin de siècle en de Indische cultuur in het bijzonder, zijn debuutroman Eline Vere. 

Het interieur van het pand, dat nu al zeven jaar voor 2,9 miljoen euro te koop staat, is voor een deel nog hetzelfde als toen Couperus er woonde en werkte. De afgelopen decennia is het huis gebruikt door de Egyptische ambassade. 

Wel voorbeelden

Elders in Nederland komt het wél van de grond; een culturele bestemming geven aan het geboorte- en/of woonhuis van Nederlandse kunstenaars. Voorbeelden te over: zo verleent het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen residenties aan auteurs om er in alle rust te kunnen schrijven. 

In het Karel Appel Huis in Amsterdam zijn studenten van de Rijksakademie gehuisvest en komen kinderen door middel van allerlei activiteiten in aanraking met kunst. In EenVandaag nemen we er een kijkje.

Zonder subsidie opgericht

In EenVandaag spreken we verder ook met Caroline de Westenholz. Zonder enige vorm van subsidie richtte zij het Louis Couperus Museum op, om de hoek gelegen van het Couperus Huis. Zij vindt dat het museum eigenlijk dáár thuishoort, in het Louis Couperus Huis. 

Ook spreken we met cultureel adviseur Sylvia Dornseiffer. Zij stond aan de wieg van diverse schrijvershuizen en haar ervaring leent dat dergelijke initiatieven een belangrijke rol kunnen spelen in culturele stadspromotie.