Hij droeg bij aan het vergroten van seksuele vrijheid en was daarin met zijn maandblad Playboy taboedoorbrekend. Hij leidde naar eigen zeggen het droomleven van elke man en was dagelijks omringt door zijn jonge vriendinnen. Multimiljonair en playboy-oprichter Hugh Hefner (1926-2017) overleed op 91-jarige leeftijd.

Stijlvol maandblad

De jonge  Hugh had van jongs af een passie voor tijdschriften, maar vond dat het anders kon. Al een tijdje had Hefner rondgelopen met het idee een blad uit te brengen voor de jonge mannen die zich in hogere kringen begaven en genoten van hun geprivilegieerde leven. Een blad met blote vrouwen, maar dan wel stijlvol.

In 1953 maakte hij zijn plannen waar, en verscheen het eerste nummer van Playboy met op de cover de toen nog onbekende Marlyn Monroe. Het idee van Hefner om lezers van Playboy het gevoel te geven lid te zijn van een chique herenclub sloeg aan. Het eerste nummer was een groot succes met 54.000 verkochte exemplaren.  

Seksuele bevrijding

Het succes van de Playboy was mede te danken aan het tijdsgewricht waarin Amerika zich op dat moment bevond. Waar we nu in 2017 overal op internet foto’ s van naakte vrouwen vinden en open over seks kunnen praten, was dat in de jaren ’50 ondenkbaar. Seks was louter bedoeld voor voortplanting en bleef binnen de slaapkamer.

Maar er vanaf de jaren vijftig tekende zich vooral in de VS een breuk met het verleden af, onder andere door de opkomst van televisie, de pil en iconen als Marilyn Monroe. Amerika was langzaam maar zeker klaar voor seksuele bevrijding en daar droeg Hefner’s tijdschrift aan bij. 

Playboy Mansion

Al vele jaren was Hefner al niet meer actief als hoofdredacteur van Playboy. Hij bracht zijn tijd door in zijn ‘Mansion’, waar hij met zijn Playboy bunnies samenwoonde en beruchte seksfeestjes gaf. De Mansion was een riante villa met ruim 2.000 vierkante meter woonoppervlak, een eigen dierentuin en natuurlijk die mysterieuze ‘cave’ .  Hefner is in de Mansion overleden.