Hans Hoogervorst, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiele Markten zegt dat pensioenfondsen en vakbonden de crisis "bagatelliseren". Bij onveranderd beleid zullen jongeren daar de dupe van worden, aldus Hoogervorst.

"Zij zullen niet meer kunnen rekenen op hetzelfde pensioen als hun ouders", zegt de

AFM-topman, die waarschuwt voor fondsen in onderdekking: "Er gaat elk jaar een bedrag aan onverantwoorde subsidie van de jongeren naar de gepensioneerden dat de tegoeden van het pensioenfonds uitholt. Op een gegeven moment is dit proces niet meer omkeerbaar en leidt dit tot het failliet van het fonds. Jongeren kunnen uiteindelijk tegen een zeer hoge premie een uitgekleed pensioen krijgen." Hoogervorst noemt dat "niet eerlijk".

De baas van de AFM is er niet van overtuigd dat de vakbonden met hun vergrijsde ledenbestand in staat zijn de consequenties van de solidariteit met de jongeren te nemen door te korten op pensioenen als dat nodig is. Toch is dat volgens hem onvermijdelijk: "solidariteit kan niet alleen van jong naar oud, maar moet ook andersom plaatsvinden." Volgens de AFM zou de dekkingsgraad van pensioenfondsen gemiddeld 130 procent moeten zijn om ook in de toekomst waardevaste pensioenen te kunnen uitkeren. Nu is de norm 105 procent, maar ook dat halen veel pensioenfondsen niet.

De bestuursvoorzitter van de AFM haalt in EenVandaag ook uit naar het parlement. De Tweede Kamer nam recent een motie aan om de rekenrente voor pensioenfondsen te verhogen. Daarmee zouden de fondsen weer sneller aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Hoogervorst: "Dat is een heilloze weg. Het zou mooi zijn als de tekorten per Kamermotie zouden zijn weg te werken, maar helaas zit de wereld niet zo eenvoudig in elkaar." Volgens de AFM-topman kan de rente nog jarenlang op het huidige, lage niveau blijven. "Het einde is nog lang niet in zicht. We gaan een lange periode van lage economische groei tegemoet van 1, misschien zelfs 0 procent."

AFM: http://www.afm.nl/

ABP: http://www.abp.nl

Alternatief voor Vakbond (AVV): http://www.avv.nu/

Pensioenwijzer: http://www.pensioenwijzer.nl

Petitie 'Red de pensioenen': http://petities.nl/petitie/red-de-pensioenen