De 98-jarige Sister Jean staat momenteel volop in de aandacht in de VS. Ze heeft, op haar bijna honderdjarige leeftijd, dan ook een opvallende passie: basketbal. De non is avond aan avond te vinden in de arena om 'haar team', The Chicago Ramblers, aan te moedigen.

Momenteel spelen de Ramblers, het 'college basketball'-team van de Loyola Universiteit in Chicago, in de March Madness competitie, het nationale basketbaltoernooi voor universiteiten. De hoogbejaarde Sister Jean, voluit Sister Jean Dolores Schmidt, is niet alleen groot fan van het team, ze is ook aanwezig bij elke westrijd om te bidden met het team, en zelfs om ze aanwijzingen te geven over de strategie. Al decennia lang is ze de officiële kapelaan van het team. Die positite leverde haar al een plek op in de 'Hall of Fame' van de universiteit. 

Omdat de Ramblers het zo goed doen in de competitie, ze zitten al bij de laatste vier teams, krijgt Sister Jean meer aandacht in de media dan ooit. Vooral de onverwachte verschijning van de zuster trekt de aandacht. 

Tweets van Obama

Naast alle media-aandacht kan Sister Jean ook beroemdheden tot haar fans rekenen. Zelfs oud-president Barack Obama heeft over haar getwitterd:

Een journalist stelde de zuster de vraag wat ze ervan vind dat ze een nationale sensatie is, waarop de bijna honderdjarige zuster snedig antwoordde: "Nationaal? Internationaal zal je bedoelen!" Er is zelfs merchandise van de basketbalnon: t-shirts, sokken en zelf 'bobbleheads', kleine poppetjes met een wiebelend hoofd. 

Tóch niet op social media

Als je beroemd bent, zijn er ook altijd mensen die van je willen profiteren. Onder de naam van Sister Jean werd daarom zelfs een Twitter-account opgericht door een journalist. Dat 'fake account' is inmiddels weer opgeheven. Wel stuurt de e zuster stuurt elke dag e-mails, met bijvoorbeeld tips aan de speler. Zelf heeft ze (nog) geen social media-accounts. 

De zuster heeft wel wat last van haar gezondheid. Ze heeft hartklachten en moet af en toe zelfs, als het heel spannend wordt, een beetje nitroglycerine onder haar tong spuiten om haar hart te helpen. Ze krijgt veel post met het verzoek om het rustiger aan te doen, maar dat is ze niet van plan.