Nederland werd vanochtend wakker in een witte wereld. De sneeuw en ijzel veranderde vele wegen in een ijsbaan, met honderden ongelukken tot gevolg. Meerdere auto’s gleden tegen de vangrail en tientallen vrachtwagens schaarden en kwamen dwars te staan. De gladheid kostte een automobilist op de A15 zelfs het leven. In de ochtend was er volgens de Verkeersinformatiedienst elke minuut wel een melding van een ongeval op de weg.

De ijzel was voorspeld. Het KNMI gaf vrijdag al code oranje af voor vandaag. Om ongelukken te voorkomen werden de afgelopen uren alle 546 strooiwagens ingezet.

Tussen 4 en 8 uur 's ochtends vonden de meeste ongelukken plaats in het westen van het land, later in de ochtend en middag kreeg het oosten van het land ook last van de gladheid.

Rijkswaterstaat adviseerde mensen ook niet de weg op te gaan als het niet nodig was. Maar nemen we de weerwaarschuwingen wel serieus? EenVandaag kijkt mee met Harry Collewijn in de meldkamer van bergingsbedrijf Collewijn en is zelf op pad, waarbij we stuitten op een ongeval.