Ruim 300 mensen hebben zich gemeld bij het meldpunt in verband met de claims rond het wapenreinigingsmiddel PX-10. In EenVandaag deed advocaat Johan de Bruin van ClaimZorg vorige maand die oproep.

In de jaren nadat militairen langere tijd met PX-10 werkten (tussen 1969 en 1998) zijn er duizenden ernstig ziek geworden. In het middel zit het zeer kankerverwekkende benzeen, tolueen en xyleen.

Lees er alles over in op onze dossierpagina.

Tegen het ministerie van Defensie is een zaak aangespannen.

De claims van de ziek geworden militairen werden afgewezen door Defensie, op basis van een rapport van het RIVM uit 2011. Het RIVM stelt in dat rapport dat er geen causaal verband zou zijn tussen de zieke militairen en het werken met PX-10.

Buitenlandse toxicologen hebben ernstige kritiek op dat rapport. Ze stellen dat de gehanteerde methode van het RIVM niet deugt. 'Wetenschappelijk niet correct', zo zegt de internationaal vermaarde Belgische toxicoloog Prof. Dr. Jan Tytgat

Verder bleek dat het ministerie in 1984, toen intern al jaren bekend was dat de wapenolie zeer kankerverwekkend was, ondanks die kennis besloot door te gaan met het gebruik van het middel. Dat staat te lezen in een brief van de Defensie-top, via de Wet openbaarheid van bestuur in handen van Dossier EenVandaag.

Dit onderzoeksprogramma legde vorig jaar oktober de feiten bloot rond PX10.

Wiki PX10