Natuurgebieden sluiten hun hekken steeds vaker voor services die honden uitlaten. En dat terwijl zij deels afhankelijk zijn van deze gebieden. Zo'n veertig hondenuitlaters zien hun bedrijf in rook opgaan door de sluitingen.

Toen Andrea Rogiers van De Uitlaat Service voor Honden hoorde dat het Goois Natuur Reservaat zou sluiten voor hondenuitlaatservices, schrok ze zich wild. Al 10 jaar laat ze de honden van haar klanten uit in het natuurgebied. Ongeveer tien per keer, om haar bedrijf rendabel te houden. Maar nu brengt het Goois Natuur Reservaat, net als een aantal andere gebieden, het maximum aantal honden per begeleider vanaf juli 2021 terug naar drie.

Belangrijke taak

En daar heeft niet alleen Andrea last van: het aantal hondenuitlaatservices verdubbelde de afgelopen 7 jaar. Bij de Kamer van Koophandel waren er in juli 2020 1389 geregistreerd, tegenover 684 in 2013. Werknemers van deze bedrijven wandelen vaak met de honden in een natuurgebied, maar daar is alsmaar minder plek voor.

"Onze bedrijven zullen omvallen en wij belanden in de bijstand", vreest Andrea. "We betalen belasting en vervullen een belangrijke sociale en maatschappelijke taak. Zonder ons is het voor veel mensen niet meer mogelijk een hond te hebben."

Andrea en haar eigen hond
Bron: EenVandaag
Andrea en haar eigen hond

Platgelopen grasveld

Door de hekken dicht te gooien voor hondenuitlaatservices kiest het reservaat duidelijk voor de natuur, zegt Peter Kampen van het Goois Natuur Reservaat. "De heide bij Blaricum zou eigenlijk een fauna- en kruidenrijk grasland moeten zijn, maar het is een platgelopen grasveld. De balans is volledig zoek. In het gebied hiernaast, waar honden niet loslopen en geen uitlaatservices komen, krijgen zwaluwen, bijen en diverse grassoorten veel meer ruimte. Dat willen we hier ook."

Het Goois Natuur Reservaat is niet de enige die actie onderneemt. Vanaf april volgend jaar zijn de uitlaatbedrijven ook niet meer welkom in Recreatieschap Midden-Nederland. In sommige gebieden mogen ze nog komen, maar 43 vergunningen worden volgend jaar ingetrokken. En Staatsbosbeheer neemt maatregelen in de regio Utrecht. Daar worden geen nieuwe vergunningen meer afgegeven.

Peter Kampen van het Goois Natuur Reservaat
Bron: EenVandaag
Peter Kampen van het Goois Natuur Reservaat

Niet zomaar akkoord

Andrea Rogiers vindt dat de honden weinig verkeerd doen in het natuurgebied. "Wij hebben ze heel goed onder controle. De meeste uitlaatservices hebben trainingen gevolgd en kunnen hun roedel van honden goed beheersen. In tegenstelling tot individuele hondeneigenaren, wiens honden veel vaker onrust in de natuur creëren."

Ze gaat dan ook niet zomaar akkoord met de sluiting van 'haar' natuurgebied. Op 1 oktober startte Andrea met een aantal collega-hondenuitlaatservices een petitie. Ook stuurden ze een brief aan alle burgemeesters, wethouders en raadsleden van de gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek.

'Niet alle grond geschikt voor honden'

"Tot nu toe ontvingen we twee reacties van welwillende raadsleden die onze zorgen begrijpen. Zij adviseren een boer te vragen of we op onnodig akkerland terecht kunnen. Dat hebben we allang geprobeerd, maar de kleigrond die veel boeren hebben is niet geschikt voor de honden. Daarnaast hebben bij lange na niet voldoende boeren grond over", vertelt Andrea.

"Wat mij vooral verbaast en teleurstelt is dat de gemeente en het Goois Natuur Reservaat niet met ons in gesprek zijn gegaan. Het gebied telt bijna 3000 hectare, daarvan kunnen er toch best een paar voor ons afgeschermd worden?"

Lees ook

Landgoed als hondenuitlaatplek

En dat is precies wat Per Insinger doet. "We zijn pas net begonnen, maar er is al veel belangstelling", zegt hij. Hij bouwt een hek om een paar hectare van zijn landgoed vlakbij Baarn, daarbinnen kunnen de hondenuitlaatservices terecht. Per heeft plek voor één bedrijf per uur. Hij vindt het belangrijk dat er een oplossing komt voor de bedrijven. "Het gaat om allemaal kleine ondernemers. Het is verstandiger om mensen die initiatief nemen en ondernemerszin hebben, ruimte te geven."

Wat hem betreft is het terrein morgen af. "De gemeente moet nog toestemming geven. Ik vind dat dat niet hoeft, het is mijn landgoed, maar de gemeente denkt daar anders over. Terwijl het hier gaat om het algemeen belang: het is belangrijk voor de natuur, de dieren en de bedrijven dat er oplossingen komen. De hond is een belangrijk dier, het gaat bijvoorbeeld ook eenzaamheid tegen. Zeker nu in deze tijd is dat heel belangrijk."

Per Insinger opent zijn landgoed voor hondenuitlaatservices
Bron: EenVandaag
Per Insinger opent zijn landgoed voor hondenuitlaatservices

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.