Duizenden Britse hondeneigenaren houden serieus handletsel over aan het verkeerd vasthouden van de hondenriem. Britse handchirurgen waarschuwen daar nu voor.

Ze zeggen regelmatig mensen met klachten binnen te krijgen die door de hondenriem worden veroorzaakt. Het gaat dan om kneuzingen, verwrongen vingers of zelfs breuken.

30 mensen in een jaar

Eén ziekenhuis, het Royal Cornwall Hospitals NHS Trust, behandelde in een jaar tijd zelfs 30 mensen voor serieuze handproblemen, die zij kregen door het uitlaten van hun hond.

"Een veel voorkomende aandoening zijn breuken aan de vingers", zegt chirurge Rebecca Dunlop in de Daily Mail. "Vaak is een operatie nodig om dat weer te helen."

Lees ook

Niet wikkelen

De chirurgen geven nu tips: wikkel de riem bijvoorbeeld niet om je hand. Een plotselinge ruk van de hond kan je dan serieus verwonden. Een flexibele riem, die zichzelf kan uitschuiven, is het beste.

info

Wat wel en wat niet?

De volgende dingen kan je beter niet doen als je je hond uitlaat:

  • De lijn om je hand wikkelen.
  • Je vingers onder de halsband van je hond schuiven.
  • Grote honden aan een lange lijn houden. Als zij snelheid opbouwen, kan het een grote kracht op je hand geven wanneer ze abrupt stoppen met rennen.
  • De lijn om je benen, dingen op straat of bomen heen laten wikkelen.

Doe de volgende dingen vooral wel:

  • Gebruik een flexibele lijn, die in en uit kan schuiven. Zo kan je hond lopen waar hij wil, maar kan jij toch controle over hem houden, zonder de lijn om je hand te hoeven wikkelen.
  • Gebruik een halsband of harnas met een handvat, waar je je hond aan vast kan houden.

Toch benadrukken de artsen ook dat het hebben van een hond erg gezond is. "Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Een hond verlaagt je stressniveau en helpt om actief te blijven."