Ophef om de nieuwe Disney film Beauty & The Beast die eind deze maand in Nederland in premiere gaat. De regisseur maakte dit weekend namelijk bekend dat het karakter van LeFou in de film een ‘exclusief homo-moment’ beleeft en verliefd is op macho schurk Gaston.

“LeFou is iemand die op de ene dag Gaston wil zijn en op de andere dag Gaston zou willen kussen”, zei regisseur Bill Condon eerder deze week. “Hij is behoorlijk in de war over wat hij nu eigenlijk wil. Het is iemand die er pas net achter komt dat hij dit soort gevoelens heeft.”

En dat is heel bijzonder want het is voor het eerst in de geschiedenis dat een homopersonage in een Disney film te zien zal zijn. En daar is niet iedereen blij mee. De christelijke bazen van een drive-in bioscoop in Alabama hebben al aangekondigd de film niet te zullen vertonen.

En ook in Rusland is men niet blij. Daar is de Minister van Cultuur officieel verzocht om de film te boycotten. Dit omdat het in strijd is met de ‘homopropagandawet’ om kinderen bloot te stellen verwijzingen naar homoseksualiteit.