Zes hoge FIFA-officials zijn vanochtend opgepakt in Zwitserland op verdenking van corruptie en witwassen. Een van hen is vice-voorzitter Jeffrey Webb. Al jaren hangt er een zweem van corruptie rond de wereldvoetbalbond. De timing van de arrestaties is opvallend; vrijdag hoopt voorzitter Sepp Blatter voor de 5e keer herkozen te worden.

EenVandaag spreekt de Schotse onderzoeksjournalist Andrew Jennings. Hij schreef verschillende boeken over corruptie bij het IOC en FIFA. In Radio EenVandaag geven Verenigde Staten-correspondent Michiel Vos,  Frits Barend en Mart Smeets commentaar op het nieuws. Daarnaast Leo Beenhakker over een van de aangehouden bestuurders, Jack Austin Warner. 

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. De aangehouden officials worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ze vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager.

Zweem van corruptie

Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping. De aantijgingen rond de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar leidden tot een groot onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. De conclusie uit het lijvige rapport luidde dat er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping.

Gekochte stemmen

De Amerikaanse justitie lijkt nu door te pakken en bereidt een aanklacht voor met omkoping en afpersing als grote thema's. Het betreft allerlei deals die in het geheim gesloten zijn en waarbij officials zich hebben verrijkt door bijvoorbeeld lucratieve contracten te gunnen aan bepaalde partijen. Ook is bekend dat leden van de FIFA voor veel geld stemmen kochten.

De volledige aanklacht van het Amerikaanse Department of Justice kunt u hier teruglezen.

Bekijk hier een documentaire over de macht van Sepp Blatter binnen de sport.