Langzaam wordt meer bekend over de dader van de schietpartij in een homoclub in Orlando, die aan 49 mensen het leven kostte. Zo zou Omar Mateen zelf ook de club wel eens te hebben bezocht, meldt een Amerikaanse krant vandaag.

Ook zou hij de homo-datingapp Grindr gebruikt hebben.

Voor zijn daad zou Mateen alarmlijn 911 gebeld hebben en trouw hebben gezworen aan IS. Maar volgens de Amerikaanse president Obama is er geen reden te denken dat Mateen ook betrokken was bij de terreurorganisatie.

In EenVandaag een gesprek met Amerika-correspondent Michiel Vos over het laatste nieuws.

De gebeurtenis in de VS roept ook de vraag op hoe het ervoor staat met de tolerantie jegens homo’s en lesbiennes in Nederland. Het aantal geweldsincidenten stijgt de laatste jaren.

De acceptatie van homoseksuelen in Nederland is helaas voorzien van een dun laagje vernis. Dat stelt het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen en lesbiennes in Nederland.  

Het grootste deel der Nederlanders is voor volledige acceptatie. Alleen in streng christelijke- en migrantenkringen wordt hier aan getornd. 

Maar, zo benadrukt COC-voorzitter Tanja Ineke, als homoseksualiteit naderbij komt, wekt dat negatieve gevoelens op, als bijvoorbeeld hetero’s vrouwen -en vooral mannen- openlijk op straat zien kussen. In EenVandaag een gesprek.

De Amsterdamse drag queen Diva May Day werd slachtoffer van geweld en vertelt de woede en verontwaardiging van ‘nette mensen’ helaas meerdere malen aan den lijve te hebben ondervonden.