Kan de regionale journalistiek de functie van waakhond van de democratie nog aan? Regionale kranten en omroepen moeten vanwege herhaaldelijke bezuinigingen hetzelfde werk met steeds minder mensen doen. Journalist Hans Laroes maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Onderzoek

Laroes deed hier onderzoek naar, samen met Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek. Hun conclusie: journalisten en raadsleden hebben er steeds minder vertrouwen in dat de regionale en lokale media hun rol als waakhond kunnen uitvoeren. Zo zouden er nog maar zelden journalisten aanwezig zijn bij de gemeenteraadsvergaderingen. 

Ton Rooms, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, deelt deze zorgen niet. 'Het klopt dat we minder tijd hebben dan vroeger om onderwerpen uit te zoeken, maar we hebben nog steeds voldoende mensen om onze rol als waakhond te vervullen.'

EenVandaag spreekt met Hans Laroes en Ton Rooms en gaan samen met stadsjournalist Robèrt van Lith op stap naar de Bartenbrug in Den Bosch. Een langslepende affaire rondom deze brug werd daar het Brabants Dagblad nauwgezet gevolgd en is een goed voorbeeld van hoe regionale journalistiek nog steeds vruchten afwerpt.