Leren onze kinderen wel de juiste dingen op school? Onder de noemer 'Onderwijs 2032' startte staatssecretaris Sander Dekker een discussie op basis- en middelbare scholen. In 2032 worden de nu geboren kinderen achttien, en gaan ze van school af. Wat moeten zij dan in hun bagage hebben?

Sander Dekker pleit voor meer gebruik van digitale vaardigheden, persoonsvorming en burgerschap.

Digitale vaardigheden

Een school waar ze veel aan digitale vaardigheden werken is het Hyperion Lyceum, waar Berry Nieskens werkt. Hij geeft een nieuw vak  Lifestyle informatics. Dat gaat over het gebruik van informatica en ICT als ondersteuning bij je manier van leven. Het vak bestaat onder meer uit het leren werken met computerprogramma’s zoals online tekstverwerkers en spreadsheets, mediawijsheid, leren programmeren, en robotica.

15 procent analfabeet

Maar waarom pakken we niet eerst de problemen van nu aan? Daartoe roept Karin den Heijer van 'Beter Onderwijs Nederland' op. Zij heeft een heel ander verlanglijstje: optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, rekenen met breuken, differentiëren, integreren, herleiden. De plannen van Dekker noemt ze redelijk elitair in een maatschappij waarbij 15 procent van de kinderen functioneel analfabeet is. En zijn de digitale vaardigheden die we kinderen nu leren over 18 jaar nog wel bruikbaar?

In de studio een gesprek met staatssecretaris Sander Dekker.

Lees ook