Chocoladepepernoten die je vanuit het supermarktschap lijken te roepen ‘pick me, pick me’, de snoeppot op je werk waar je elke keer als je er langs loopt een hand uit móet nemen. Deze situaties zijn voor iedereen herkenbaar. 

Dat is ook niet zo gek, want bijna overal zit suiker in en het blijkt erg verslavend. Daarom opent het Diabetesfonds vandaag in Amsterdam de pop-up Suiker Afkickkliniek. Je kunt er binnenlopen voor een bodyscan om te zien welke invloed suiker heeft op jouw lichaam.

Want ruim tachtig procent van de Nederlanders krijgt te veel suiker binnen. De gemiddelde Nederlander eet per dag zo’n 150 gram suiker, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt om maar 50 gram suiker per dag te eten.

Presentator Manuel Venderbos deed eerder dit jaar een extreem suikerexperiment voor het RTL-programma Galileo. Hij propte zich vol met koek, snoep en andere zoetigheid om te laten zien wat het effect van te veel suiker op het lichaam is. Hij zou een maand lang een kilo suiker per dag eten, maar de arts die hem bij zijn experiment begeleidde trok al eerder aan de bel. Zijn gezondheid was zo zorgwekkend dat het experiment na ruim twee weken al gestaakt werd. Als iemand dus weet wat teveel suiker met je lijf doet is hij het wel. Lammert de Bruin sprak de presentator over zijn suikerverslaving en vroeg hem hoe hij er van af kwam.

Je kunt nog tot en met 13 november langs gaan bij de pop-up-winkel Suiker Afkickkliniek in Amsterdam om te kijken wat voor invloed suiker heeft op jouw lichaam.