Wat was er op de radio te horen toen Nederland bevrijd werd? Ter ere van 70 jaar bevrijding maakte NPO Radio 1 bevrijdingsbulletins over de gebeurtenissen rondom de bevrijding van Nederland. Luister ze hiernaast terug.

De bulletins zijn voorgelezen door oud-nieuwslezer Donald de Marcas

5 mei: intocht Wageningen

De Canadese korpsbevelhebber Foulkes leest in Wageningen in Hotel de Wereld de capitulatietekst voor aan generaal Blaskowitz.

5 mei: voedseldroppings

De geallieerde voedseltransporten komen op gang. Op verschillende locaties werpen Britse en Amerikaanse vliegtuigen voedselpakketten af. Vijftien vrachtschepen vol met etenswaren zijn onderweg naar de Rotterdamse haven.

5 mei: Georgiërs op Texel

De situatie op Texel blijft gespannen. Duitse troepen maken onverminderd jacht op ondergedoken Georgische soldaten.

5 mei: Dachau

Onder de tienduizenden gevangenen uit een gevangenenkamp bij de Zuid-Duitse stad Dachau zitten volgens berichten ook Nederlanders. Zij roepen het militair gezag in Nederland op om vrachtwagens te sturen om ze te repratiëren.

6 mei: nieuw kabinet

W. Drees en de heer Schemerhoorn worden aangewezen om een nieuw kabinet te formeren.

6 mei: distributiebonnen

Bevoorradingsschepen uit Engeland komen in Nederland aan met aan boord onder andere 25.000 kisten beschuit, 28.000 blikken soep, 12.000 kisten vlees en 1.500 kisten chocoladerepen. Er zijn verschilllende voedselbonnen, A492 en B492 geven recht op 50 gram chocolade, 100 gram margarine, 1 blikje lunchworst.

7 mei: schietpartijen

De geallieerden zijn het westen van Nederland binnengereden. Ze worden overal met groot enthousiasme ontvangen. Op verschillende plaatsen in het land is het toch nog tot schietpartijen gekomen. In Amsterdam is er geschoten, en ook bij het Rosarium in Utrecht is het uit de hand gelopen.

8 mei: arrestatie Mussert

NSB-voorman Anton Mussert is in Den Haag gearresteerd en overgebracht naar de Scheveningse gevangenis.