Koningsdag is aanstaande. In elk dorp of stad wordt wel iets georganiseerd om er morgen een feestelijke dag van te maken. Dat betekent ook: mensenmassa’s bij elkaar, en dus veiligheidsrisico’s. Het afgelopen jaar hebben we met de terreuraanslagen in Nice, Berlijn, Londen en Stockholm gezien dat drukke plaatsen vaak het doelwit zijn van aanslagen met voertuigen. Hoe bereiden de gemeenten en veiligheidsdiensten zich daarop voor? 

EenVandaag kijkt mee met de voorbereidingen in Utrecht. We lopen mee met Roeland Bouwman, de coördinator van de veiligheidsregio die gaat over brandveiligheid, maatregelen tegen terreur en crowd management. Bouwman roept bezoekers op alert te zijn en bij verdachte situaties melding te maken. We gaan ook op pad met een buitengewone opsporingsambtenaar van de gemeente Utrecht: hij richt zich met name op de in Utrecht populaire vrijmarkt. Hoe wordt daar de veiligheid gewaarborgd?

We spreken ook met adviseur Rudi Roelen van adviesorganisatie Parcival over hoe de gemeenten zich kunnen voorbereiden op een evenement als koningsdag, welke uitdagingen de huidige terreurdreiging met zich meebrengt en hoe de verschillende veiligheidsdiensten met elkaar samenwerken. Parcival helpt gemeenten en organisaties om zich voor te bereiden op crisissituaties en ondersteunt als er daadwerkelijk een crisissituatie is.