Wat hebben chefkoks, trambestuurders, clubeigenaren en leraren met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal de strijd aangegaan met de mobiele telefoon. 

Op de dansvloer, aan tafel, in de klas, overal en om de haverklap komt het mobieltje tevoorschijn. Hoe is dat gedrag te verklaren en vooral: hoe is het te veranderen?

Informatieverslaafd

Volgens gedragspsycholoog Debbie Been zijn we in korte tijd verslaafd geraakt aan informatie: 'Mensen zijn op zoek naar iets nieuws. Als je mail checkt is dat er niet altijd, maar via bijvoorbeeld Facebook of Twitter wel.' En daarom is het zo aanlokkelijk, even snel die smartphone pakken. Zeker als je je verveelt. 

Telefoonverslaving

Een diagnose telefoonverslaving is er nog niet, maar volgens Been kan dit wel veranderen. Eerst gaat vaak een partner klagen, maar ook kan het leiden tot slaapproblemen of angsten. Ook kan een burnout gerelateerd zijn met informatiemoeheid. Stoppen islastig, want de mobiel geeft directe bevrediging, zegt Been. 

Mobiel weren

Maar ook zorgt het ervoor dat mensen met hun aandacht steeds elders zijn. En dat is volgens sommigen ook een probleem. Radio EenVandaag ging op bezoek bij Club Trouw in Amsterdam. Daar proberen ze de telefoon van de dansvloer te weren. Luister een reportage en het gesprek met Been hierboven terug. 

Jongeren willen etiquette

Zouden er regels moeten komen voor het gebruik van de smartphone? Volgens jongeren wel. 90 procent vindt dat de etiquette zou moeten zijn dat je niet met je mobiele telefoon bezig bent tijdens een gesprek of etentje, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 65 procent geeft aan zich geregeld te ergeren aan het gebruik van de mobiel door een gesprekspartner.

Etiquette

Hoe zouden die etiquette voor het gebruik van de mobiele telefoon er precies uit moeten zien? Daarover spraken we met etiquette-deskundige Anouk van Eekelen. Luister het gesprek hieronder terug.