Afgelopen zomer werd hij ingrijpend vernieuwd: de Nederlandse voetbalwet zou nu zo streng moeten zijn, dat ongeregeldheden in voetbalstadions tot een minimum zouden worden beperkt. 

Toch werd de voetbalwereld begin dit jaar opnieuw opgeschrikt door oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren en geweld rondom voetbalstadions. Een discussie ontstond, heeft Nederland nog steeds een ‘halfzachte’ voetbalwet?

Verscherping van de voetbalwet?

Al decennia lang teisteren kleine groepen voetbalsupporters de Nederlandse stadions en breken clubs, KNVB en de overheid zich het hoofd over een mogelijke oplossing. Ook de laatste weken laaide de discussie hierover weer op en buitelden analitici en kenners over elkaar heen om te pleiten voor een verscherping van de Nederlandse voetbalwet. Centraal staat de gebrekkige handhaving van het systeem van stadionverboden. Een supporter met zo’n verbod krijgt in Nederland zelden ook een meldplicht opgelegd, waardoor deze supporters op een kaartje van een andere supporter, een week later zo het stadion weer binnen lopen.

In deze discussie wordt daarom vaak gekeken naar Engeland. Daar werd, na jaren van excessief geweld, de zeer strikte ‘Hooligan’-act ingevoerd. Deze wet heeft er in Engeland voor heeft gezorgd dat geweld en anderssoortige misdragingen bijna zijn verbannen uit de stadions.

'Nederland heeft strengste voetbalwet ter wereld'

Hoogleraar Algemeen Bestuursrecht Jan Brouwer, van de Rijksuniversiteit Groningen, veegt de vloer aan met deze discussie. Nederland heeft de strengste voetbalwet ter wereld volgens Brouwer, die wijst op de verantwoordelijkheid van de clubs en de KNVB voor de implementatie van deze wet.

ADO loopt voorop

Een club die de naleving van de voetbalwet goed op orde heeft is ADO Den Haag. In 2007 verhuisde de residentieclub van het legendarische Zuiderpark, naar het Kyocera-stadion, aan de rand van de stad. Het nieuwe stadion werd uitgerust met de mogelijkheden om de harde kern, waar de club decennialang moeilijk grip op kreeg, eindelijk aan te kunnen pakken. Door middel van biometrische scanners is ADO niet meer afhankelijk van een meldplicht, om supporters met een stadionverbod buiten de poorten van het stadion te houden. Bovendien kent de club een geluidsdetectie-systeem dat raddraaiers in het stadion er binnen de kortste keren uitpikt.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de ongeregeldheden rondom thuiswedstrijden van ADO tot een minimum zijn beperkt en de club nu een voorbeeld is van hoe de huidige voetbalwet voldoende mogelijkheden biedt om misstanden in voetbalstadions uit te bannen. EenVandaag neemt een kijkje achter de schermen van het Kyocera stadion, en vraagt de KNVB waarom niet iedere club verplicht is met dit soort systemen te werken.