Apothekers, fysiotherapeuten en logopedisten: veel kleine beroepsgroepen hebben last van de toegenomen macht van zorgverzekeraars. Eenderde van de fysiotherapeuten denkt zelfs aan stoppen. Wat is nu eigenlijk het probleem en zijn het inderdaad wurgcontracten die de zorgverleners moeten tekenen?

Zorgverleners blijken niet zoveel te kiezen te hebben bij het tekenen van een contract met een zorgverzekeraar. Teken je wel, dan is het tarief waarvoor je werkt vaak laag. Maar teken je niet, dan is het maar te hopen dat patiënten een eigen bijdrage willen betalen en niet naar een andere praktijk gaan. Bovendien zitten er allerlei voorwaarden aan een contract. Lever je meer behandelingen dan gemiddeld, dan wordt je praktijk doorgelicht, de kosten zijn voor de zorgverlener zelf.

In EenVandaag vertelt een fysiotherapeut over de slapeloze nachten die hij heeft vanwege het tekenen van een contract met een zorgverzekeraar en we spreken een logopedist, die het contract met CZ bewust niet heeft getekend. Verder een gesprek met zorgeconoom Wim Groot over de ontwikkelingen van het zorgstelsel van de laatste jaren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.