Hoe zou u reageren, als een van de meest beruchte dictators aller tijden opeens voor uw neus zou staan? Vanaf morgen ziet u in de film ‘Er ist wieder da’ hoe onze Oosterburen reageerden toen zij werden geconfronteerd met een spook uit het Duitse verleden.

In de film ontwaakt Adolf Hitler na zeventig jaar uit een coma. Midden in het moderne Berlijn. In verwarring over de staat van het huidige Duitsland geeft hij commentaar op de wereld en rijkt hij de vaak verbouwereerde Duitsers simpele oplossingen aan. Met nieuw elan en een eigen tv-show probeert hij het Duitse publiek opnieuw voor zich te winnen. 

Na het succes van het gelijknamige boek is ook de film in Duitsland een enorme hit, maar het is niet de enige Hitler-hype. De Verenigde Staten zijn namelijk al weken in de ban van ‘baby Hitler’, nadat de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush in een interview aangaf dat als hij terug kon reizen in de tijd, hij zeker de baby Adolf zou vermoorden.

 

De NYT plaatste daarop een foto van Hitler als baby met de vraag: Als u in de tijd terug kon gaan zou u dan deze baby vermoorden? 42 % zei ja , net als Jeb Bush.

Maar waarom is Hitler opeens weer zo in de aandacht? Hoe kijken we naar hem, en hoe zou Hitler naar de moderne tijd kijken? Met historicus en Hitlerkenner Maarten van Rossum spreken we hierover. Hij sprak zelf al eens over zijn oplossing voor de baby Hitler en meent dat Hitler uitstekend mee zou kunnen in de moderne tijd, maar nooit meer zo populair zou worden als toen. Ook spreekt EenVandaag met acteur Olivier Masucci, de acteur die Hitler speelt in de film en die zich tot in detail voorbereidde op deze controversiële rol.

 

Kijk hier vast de trailer: