Gras heeft moeite met groeien, vogels hebben het zwaar en de brandweer patrouilleert met speciale vliegtuigen op zoek naar brandhaarden. Het is extreem droog in Nederland en dat blijft de komende dagen ook nog het geval. De droogte brengt ook een ander interessant verschijnsel met zich mee: historische akkers zijn terug te zien in de bodem van de grond.

In het Brabantse Soerendonk heeft het al meer dan zes weken niet geregend, wat een bedreiging is voor de gewassen van aardappelteler Twan van der Heijden. Hij ontdekte daardoor wel een bijzonder verschijnsel: het viel hem op dat er lijnen door zijn akkers lopen. In het AD zegt Van der Heijden dat hij niet kon plaatsen wat de lijnen waren. De boer pakte zijn drone en filmde zijn land. Op de dronebeelden zijn de lijnen duidelijk te zien en de vader van de boer zag meteen dat de contouren erg veel leken op de maïsvelden van vroeger.

Wales

Niet alleen in Nederland is dit verschijnsel te zien, maar ook in Wales werden snijtekens ontdekt die daar zorgden voor historische details in het landschap. Met oude kaarten hebben onderzoekers van de Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales (RCAHMW) uitgezocht dat vroeger op dat stuk een land een een nederzetting stond. De onderzoekers moeten snel zijn met het vastleggen van de historische sporen, want als het begint te regenen, verdwijnen de contouren op het land.


Blij met de droogte 

Waar veel boeren en telers het zwaar hebben met de droogte, is het voor de wijnboeren juist ontzettend gunstig. Zo hebben zij minder last van schimmels in de druiven en komt de rijp van de druiven veel sneller op gang door het warme weer. De zomer van 2018 verloopt tot nu toe zeer droog en ondanks er af en toe een kleine bui valt, ziet er nog niet naar uit dat daar veel verandering in komt. Daarbij komt de droogte in 2018 al aardig in de buurt bij het recordjaar 1976.  

Bron: KNMI